Vegyél részt a Rákóczi-táborban!

Nincs programod a nyárra? Szeretsz utazgatni és barátkozni más határon túli magyarokkal ? Június 28-ig betöltötöd a 15. életévedet, de nem leszel még 19 éves? Látsz magadban elég kalandvágyat, hogy 12 napon keresztül 100 hozzád hasonló diákkal együtt látogasd meg Magyarország történelmi, kultúrális és természeti nevezetességeit? Ha a válaszod igen, akkor van egy jó hírem a számodra.

Idén 25. alkalommal rendezik meg az II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Magyarságismereti Mozgótábort. A pályázat által meghirdetett helyekre csak határon túli magyar diákok jelentkezhetnnek, akik a 12 napos táborozás közben, nagyon kényelmes körülmények között tudják meglátogatni Magyarország legfőbb nevezetességeit egész területén, legyen az például a budapesti vár, a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Diósgyőri vár, a Mohácsi csatatér vagy a Hortobágyi Nemezi Park. Az elszállásolás Pécsen, Budapesten és Miskolcon lesz és a résztvevőket szervezett busszal fogják szállítani.

A pályázat beadási határideje április 6. A pályázathoz meg kell írni egy 2-3 oldalas pályaművet. Idén a következő témák közül lehet választani:

1. Mátyás király emlékév

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018-ban Mátyás király emlékévet hirdet születésének 575. és uralkodása megkezdésének 560. évfordulója alkalmából. Mindannyian tudjuk, hogy olyan királyról van szó, aki Kolozsváron született, első győzelme volt a Felvidék megtisztítása a rabló cseh hadaktól, 1467-ben felszabadította a területet, így Mátyás királyt magukénak érzik nemcsak a magyarok, de a szlovákok, horvátok, sőt a románok is. Sok oldalról meg lehet közelíteni, máig él a népmesékben, legendákban, mindannyian ismerjük az  “igazságos királyt.

  • “Tudjuk, hogy a legendákkal érdemes csínján bánni, hisz nem mindig az igazat mesélik el, vagy kicsit eltúloznak dolgokat. Válassz ki egy Mátyás királyról szóló népmesét vagy legendát és vesd össze a történelmi tényekkel. Keresd meg mi igaz, és mi a tiszteletből és szeretetből adódó túlzás, vagy a szájhagyomány útján terjedő elferdítés?
  • Mit üzen ma számodra Mátyás király? Meséld el életét, miért tartják magukénak nem csak a magyarok, de a szlovákok és a románok is?

2. Semmelweis emlékév

A Semmelweis Emlékbizottság 2018-at Semmelweis Ignác születésének 200 évfordulóját Semmelweis emlékévvé nyilvánította.

Semmelweisnek, az anyák és a csecsemők megmentőjének élete örök példaként szolgál arra, hogy nem elég kitartó, bátor és elkötelezett tudományos kutató munkával feltárni a bajok okát és megoldási lehetőségét, annak alkalmazásáért is harcolni kell. Nem elég legyőzni a kórt, de meg kell győzni a kort is. Ez gyakran még nehezebb feladat. Semmelweis történetének tanulságaként az utóbbi időben egy új kifejezés, a „Semmelweis-reflex” terjedt el, azt kifejezve, amikor a szakemberek, vagy a társadalom jelentős felismeréseket, felfedezéseket, tényeket vizsgálat és indoklás nélkül, automatikusan, reflexszerűen elutasítanak.

  • Mesélj Semmelweis életéről, munkásságáról! Milyen nagy felismerése volt és milyen nehézséggel kellett megküzdenie? Milyen példát mutat számodra Semmelweis? Te hogyan tudsz, tudnál példát mutatni társaidnak?

3. „Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!” 170 éve volt az 1848-as szabadságharc.

  • Milyen módon emlékeznek meg lakhelyeden, a közösségedben a szabadságharcról? Miről mesélnek a régi feljegyzések?
  • Válassz ki egy 48-as hőst, és fogalmazz meg egy levelet az ő szemszögéből, az akkori korból, az akkori forradalmi hangulatból.

4. A nemzet vagy nemzettudat és a sport összefonódása

Hős magyarországi vagy határon túli magyar sportolók, olimpikonok, különböző sportágakban kimagasló egyének hatása a nemzettudatunkra. Sokan vannak köztük, akik magyarként valamelyik szomszédos országot képviselték egy-egy nemzetközi eseményen, ezáltal hidat képezve kisebbségünk és a velünk együtt élő többségi nemzetek között! Idekapcsolódhat Puskás kultusza is, de lehet írni a mai magyar válogatottról, a székely hokiról stb.

5. “Menni vagy maradni – elvándorlás kontra szülőföldön maradás” – videóanyag

Ez a téma mostanában nagyon aktuális az egész Kárpát-medencében. Készíthettek interjút barátokkal, családtagokkal, tanárokkal, közéleti személyiségekkel, melyben bemutatjátok szülőföldeteket képekben is. Technikailag ezt már egy telefonnal ki lehet vitelezni. Tartalmas filmeket várunk, melyeket filmes szakemberek bírálnak majd el.

 

Úgy gondolom, hogy a felejthetetlen élményekért ez a minimális 2-3 oldalas pályamunka megírása nem nagy ár. Sőt, a Kishegyesről legalább 5-en már részt vettek korábban a Rákóczi-táborban, úgyhogy nem lehetetlen bekerülni. A táborban részt vevők később találkozókon is részt vehetnek. Én például eddig Párkányban (Szlovákia), Szabadkán és Kolozsváron (Románia) vettem részt Rákóczi-találkozón, amik nem csak barátkozásról és kirándulásról szólnak, hanem a találkozón értékes foglalkozások és képzéseket is szerveznek.

Bővebb információ a linken:  http://www.rakoczialapitvany.hu/hu/node/1251 

 

Csőke Márk